WORKS / PEBBLE / 京の温所 丸太町

WORKS / PEBBLE / Kyo no Ondokoro Marutamachi

主要用途: 宿泊施設

施工: 家具製作:カリモク

クレジット: プロデュース:ワコール

所在?会場: 京都 丸太町

延床面積: 94㎡

設計期間: 2019.09-11

施工期間: 2019.11-2020.02

写真: スタジオ?マッカ

ウェブサイト: https://www.kyo-ondokoro.kyoto/

京都ならではの伝統的な京町家に宿泊できる、一棟貸し切りの宿、京の温所 丸太町のラウンジを手掛けた。同館が建てられた明治時代の雰囲気は残しつつ、今の暮らしに寄り添うリノベーションが求められた。寝室に隣接するラウンジスペースを、京都という文脈を踏まえて、就寝前のひとときを過ごすための場として提案した。

京町家ならではの高い吹き抜けに浮かぶ大小の丸い行灯が来客を2階へと導く。人は一日の生活を通じてイスからベッドへと姿勢を変化させるが、2階のラウンジにはその中間的な存在のソファ家具を考案し設えた。京都御苑内にある、仙洞御所のこぶし大の玉石から発想を得た不整形の丸型ソファ?PEBBLE(小さな玉石)を、石庭になぞらえて配置し、思い思いの姿勢と配置で就寝前の時間をゆったりと過ごすことができる。グラデーショナルな同系色の張地は、石庭の砂紋を思わせるテキスタイルを選択している。

アクティブな日中の活動から就寝へと向かう、自然な流れを生み出す空間が、旅先でのくつろぎと安らぎをもたらす。

Principle use: ACCOMMODATION

Production: Furniture production: KARIMOKU

Credit: Producer: Wacoal

Building site: Marutamachi, Kyoto

Total floor area: 94㎡

Design period: 2019.09-11

Construction period: 2019.11-2020.02

Photo: Studio MacCa

Website:https://www.kyo-ondokoro.kyoto/en/

We designed a lounge and the soft furnishings of a vacation cottage, “Kyo no Ondokoro Marutamachi”, which provides an accommodation experience in a Kyomachiya house (traditional Kyoto style house). The renovation needed to be adapted to a modern living style, as well as respect the original architectural elements inherited from the Meiji era (approx.130 years ago) when the cottage was built. In the context of Kyoto culture, our proposal focused on the lounge space adjacent to the bedroom, as the place for a short rest before sleeping.

Various sizes of round paper-lantern lights float in the Kyomachiya-specific high ceiling space, inviting visitors up to the second floor. Corresponding to differing requirements of furniture use throughout a day, we designed new sofa furniture which is part-way between a chair and a bed to install in the lounge area on the second floor. An irregularly rounded sofa "PEBBLE" is designed with inspiration gained from the fist-sized stones paved in Kyoto Sento Imperial Palace located in Kyoto Gyoen National Garden. These sofas are arranged in the image of a rock garden, providing relaxation time before bedtime, allowing visitors to adjust their postures and positions to maximum comfort. Gradational upholstery in similar tones for the sofa was chosen as the textile, with the pattern of the motif resembling ripple marks of the rock garden.

The space that generates a natural flow from daytime activities to bedtime, enables visitors to spend comforting, peaceful, and meaningful time during a stay.

最新最全最快更新的影视网-全网免费-小影视频在线观看