WORKS / 渋谷のラジオ

WORKS / SHIBUYANORADIO

主要用途: 放送スタジオ

施工: イシマル/クラッセ

クレジット: 運営:NPO法人CQ/キャラクターデザイン:寄藤文平

所在?会場: 東京 渋谷

延床面積: 46.39m2

設計期間: 2015.07-2016.01

施工期間: 2016.01-02

写真: 吉次史成

ウェブサイト: https://shiburadi.com/

渋谷区全域を放送エリアとするコミュニティFM局「渋谷のラジオ」の放送スタジオ内装計画。同局はクリエイティブディレクターの箭内道彦が立ち上げ、渋谷に縁ある豪華アーティストや俳優、文化人がパーソナリティとしてラインナップされる。地域コミュニティの可能性とラジオの概念を大きく広げることを目的に、「ダイバーシティ、シブヤシティ」をキーワードに多様な人が集まる「ラジオの学校」としての場を求められた。

渋谷駅周辺の再開発に伴ってできる、駅から延びる通り沿いに位置し、前面道路に面した環境から、街に近い開放的なスタジオを目指した。大きな扇形のテーブルを中心に設え、傾斜した壁で囲まれたスタジオでは、掘りごたつのようにテーブルを囲み、ゲストが並んで座ることができる。また、この放送局では市民ファウンダーを募り、その名前を壁面の木札に掲げることで、徐々に地域に定着していくことを目指している。同局は、扇形平面のメインスタジオの他、収録放送のためのスタジオと、出演者の控え室で構成されている。

扇形のテーブルは、街の中へ延長する大きな円卓を感じさせ、放送時にスタジオを取り巻く人も、そのテーブルを共有して、番組に参加しているような感覚を与えている。街との接点となるスタジオを介して、コミュニティとしてのラジオ放送局を具現化できればと考えた。

Principle use: BROADCAST STUDIO

Production: ISHIMARU / KLASSE

Credit: Management:NPO CQ / Character design:Bunpei Yorifuji

Building site: Shibuya Tokyo

Total floor area: 46.39m2

Design period: 2015.07-2016.01

Construction period: 2016.01-02

Photo: Fuminari Yoshistugu

Website:https://shiburadi.com/

We performed the interior design for the studio of "SHIBUYANORADIO", a community FM station broadcasting to all of Shibuya Ward. Helmed by creative director Michihiko YANAI, the burgeoning station features a lineup of edgy A-list personalities composed of artists, actors and cultural figures. The studio is intended as a "School of Radio" serving as a place for people to gather under the "Diversity, Shibuya City" motto in order to greatly expand the potential of the local community and broaden the concept of radio.

The studio was setup along the street that extends from the train station as part of an initiative to redevelop the area surrounding Shibuya Station. It is in this environment directly facing the road that we strived to create an open studio in proximity to the city. Framed by beveled walls, the studio features a wide fan-shaped table around which guests can sit in a row like they would at a traditional low table over a recessed floor known as a hori-gotatsu. Moreover, the radio station aims to gradually take root in the area by soliciting citizen founders and listing their names on the station's walls with wooden plates. Besides the main studio, the station comprises a broadcast recording studio and a greenroom.

The arc described by the studio table appears to extend into the street like a big round table, thus giving the impression that people surrounding the studio during a broadcast are sharing the same table and taking part in the program. By having the studio act as a point of contact with the city, we sought to create a radio station that would be the embodiment of the community.

最新最全最快更新的影视网-全网免费-小影视频在线观看